Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Правила збирання та споживання грибів

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється ушлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами?

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються у торгівельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основніознаки отруєння грибами такі:

  • Нудота
  • Блювота
  • Різкий біль у животі
  • Діарея
  • Запаморочення
  • Підвищення температури тіла
  • Зниження пульсу
  • Задуха
  • Судоми
  • Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
  • Поява галюцинацій та марення

За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

  • Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103».
  • Промийте шлунок простою водою.
  • Дотримуйтесь постільного режиму.
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Прийміть сорбенти.

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити Вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Джерело: https://phc.org.ua